13

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pozýva v nedeľu 23.6.2024 návštevníkov do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na podujatie Na svätého Jána.

23.6.2024

K Svätojánskej noci (24. júna) sa viaže množstvo zvykov a tradícií.  Podľa poverových predstáv sa s prechodovým obdobím letného slnovratu a počiatku leta spájala zvýšená aktivita nadprirodzených síl, stierali sa hranice medzi reálnym a nadprirodzeným svetom. Verilo sa, že v noci tancujú strigy na krížnych cestách, víly na lesných čistinkách, že kvitnúce rastliny pred východom slnka hovoria ľudskou rečou a povedia, akú chorobu liečia.  Medzi najobľúbenejšie svätojánske tradície na Kysuciach pálenie jánskeho ohňa vojany. Letný slnovrat bol vnímaný ako návrat Slnka a svetla a zároveň posledná príležitosť na bujarú zábavu pre začiatkom letných prác. Nechýbali ani povery. Jedna z povier hovorí, že ak muž a žena preskočia jánsky oheň ruka v ruke, do roka sa zoberú. Takisto sa verilo bude mať celý rok šťastie.

20220625 204500

Naši predkovia tiež verili, že aj byliny nájdené v túto magickú moc, majú ozdravujúce účinky. Tieto zvyky majú korene ešte v predkresťanských časoch. Tento deň, kedy Jánovia oslavujú meniny, sa považuje aj za deň narodenia Jána Krstiteľa. Tento svätec bol považovaný za patróna kožušníkov, remenárov a pastierov. Práve pastieri tento deň považovali za svoj sviatok, oslavovali ho ohňami a bohatou hostinou.

20230625 135622

Aj v skanzene si pripomenieme jánske zvyky a tradície spolu s členmi FSk Vrabčiar z Krásna nad Kysucou zapálením vojany pri Základnom kameni.

.

Program :

              13.30 hod.

Krojovaný sprievod k vojane pri základnom kameni

              13.40 hod.

Folklórne vystúpenie pri vojane

              14.00 hod.

Zapálenie vojany

              14.30 hod.

Folklórne vystúpenie  na pódiu pri Krčme z Korne

Všetkých srdečne pozývame !

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

14